Kaupunkisuunnittelu – viihtyisä ja saavutettava Kirkkonummi kaikille
Kirkkonummen kehittäminen vaatii tasapainoista ja oikeudenmukaista kaupunkisuunnittelua, joka ottaa huomioon kuntalaisten lisäksi ympäristön. Edistämme seuraavia tavoitteita:
Asuinalueita kehitetään tasapuolisesti ja pitkällä tähtäimellä. Kaikkien alueiden viihtyvyyttä ja palveluja on tarkasteltava ja kehitettävä jatkuvasti, ei vain kasvukeskusten ja uusien asuinalueiden ehdoilla. Asuinalueiden kehittämisessä tulee huomioida myös monimuotoisuus ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten tarpeet. Pientalovaltaisuutta painotetaan kuntastrategiassa voimakkaasti, mutta meidän pitää myös tunnistaa mm. nuorten, yksinasuvien sekä ikäihmisten tarpeet ja vastata niihin. Siksi kehittämisen tulee olla pitkäjänteistä, oikeudenmukaista ja kaikkia alueita huomioivaa. Hyvä asuinalue koostuu muustakin kuin rakennuksista. Toimiva joukkoliikenne, lähikaupat, koulut, päiväkodit, ulkoilualueet ja muut palvelut, lähiluontoa unohtamatta, tekevät arjesta sujuvaa ja Kirkkonummesta entistä paremman kodin sen asukkaille. Monipuolinen rakentaminen, joka yhdistää pientaloja, rivitaloja ja kerrostaloja, edistää palveluiden kehittymistä asuinalueilla. Riittävän suuri väestöpohja luo kysyntää, mikä helpottaa palveluiden luonnollista syntymistä ja säilymistä alueella.
Ikääntyneiden asumismahdollisuuksia monipuolistetaan jo ennakoivasti vastaamaan tarvetta. Kirkkonummelle tarvitaan lisää esteettömiä ja yhteisöllisiä asumisratkaisuja, jotka tukevat turvallista ja itsenäistä elämää eri elämäntilanteissa. Hyvä esimerkki tällaisesta asumisesta on Paraisten Folkhälsan-talo, jossa yhdistyvät ikäihmisten itsenäinen asuminen, ryhmäkoti, päiväkoti ja nuorisovastaanotto. Tällaiset monisukupolviset asumismallit edistävät yhteisöllisyyttä, torjuvat yksinäisyyttä ja lisäävät hyvinvointia. Eri ikäryhmien päivittäinen vuorovaikutus tuo arkeen merkityksellisyyttä ja vahvistaa sukupolvien välistä ymmärrystä. Kunnan on aktiivisesti edistettävä tällaisia asumisratkaisuja, jotta asukkailla on mahdollisuus elää omannäköistään elämää turvallisessa ja virikkeellisessä ympäristössä.
Julkisen liikenteen saavutettavuutta sekä kevyen liikenteen väyliä parannetaan ja Kirkkonummen sisäistä joukkoliikenneverkostoa on laajenetaan siten, että julkisilla liikkuminen oikeasti on mahdollista. Myös lähibussilinjoista tiedottamista pitää lisätä koska lähibussilinja palvee erinomaisesti myös heitä, joilla on satunnainen tarve kulkea julkisilla. Lähibussilinjan kysynnän perusteella on mahdollista selvittää, minne ja miten tiheään uusia mahdollisia linjoja kannattaa perustaa. Kevyen liikenteen väylien kehittäminen parantaa turvallisuutta, sujuvoittaa arkea ja kannustaa liikkumaan. Hyvät kävely- ja pyörätiet tekevät arkipyöräilystä ja ulkoilusta houkuttelevampaa, mikä edistää niin ympäristöystävällisyyttä kuin kuntalaisten terveyttä. Liikunnan lisääminen vähentää sairastavuutta ja terveydenhuollon kustannuksia, joten panostukset kevyeen liikenteeseen ovat myös taloudellisesti järkeviä.
Koirataloudet kaipaavat parempia ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksia. Kirkkonummen seitsemän koirapuistoa eivät riitä kattamaan kaikkien koiranomistajien tarpeita. Koirien ja koiraharrastajien tarpeet on huomioitava paremmin kunnan palveluissa, suunnittelussa ja päätöksenteossa. Ulkoilureittien varrelle on lisättävä jäteastioita, ja asukkaiden kokemukset sekä mielipiteet on otettava vahvasti mukaan suunnitteluun.
Esteettömyyden tulee ohjata kaupunkisuunnittelua ja Kirkkonummen on panostettava esteettömiin ja saavutettaviin lähiliikuntapaikkoihin, puistoihin, leikkipaikkoihin ja ulkoilualueisiin. Samalla on tärkeää tarkastella ja mahdollisuuksien mukaan toteuttaa jo olemassa olevien alueiden esteettömyyden parantamista. Erityisliikunnan ja soveltavan liikunnan toimintaedellytykset on turvattava, ja kuntaan tarvitaan myös esteetön uimaranta.
Tavoitteenamme on rakentaa Kirkkonummesta kestävä, yhteisöllinen ja kaikille saavutettava kunta, jossa arki sujuu helposti ja turvallisesti.
Kuntalaisten Kirkkonummi – saavutettavat palvelut kaikille
Kirkkonummen on oltava kunta, jossa jokainen kuntalainen voi elää laadukasta ja aktiivista elämää iästä tai taustasta riippumatta. Kehitämme kuntalaisten sujuvaa arkea ja vahvistamme yhteisöllisyyttä seuraavin toimin:
Kirkkonummen keskusta ja taajamat on kehitettävä houkutteleviksi, monipuolisiksi ja elinvoimaisiksi alueiksi, joissa on palveluja, työpaikkoja ja ei-kaupallisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.
Kunnan digitaalista saavutettavuutta on välttämätöntä kehittää. Kunnan verkkosivuille tulee lisätä selkokieliset kielivaihtoehdot. Tiedonhaku palveluista on edelleen kohtuuttoman hankalaa erityisesti kuntalaisilla, joille verkkopalveluiden käyttäminen ei ole arkipäivää.
Nuorisotilojen aukioloaikoja tulee kehittää palvelemaan eri-ikäisten nuorten tarpeita. Kirkkonummelle tarvitaan nuorisotiloja, jotka ovat auki myös myöhään illalla.
Yhdistysten ja järjestöjen toiminta rikastuttaa kunnan elämää, ja niiden toimintaedellytyksiä tulee vahvistaa muun muassa tarjoamalla tiloja ja avustuksia.
Esteettömyys ja saavutettavuus on varmistettava kaikissa kunnan päätöksissä, palveluissa ja ympäristöissä, jotta jokainen voi osallistua täysimääräisesti yhteisön toimintaan.
Kunnassa tehtävissä päätöksissä sukupuolivaikutukset tulee arvioida osana valmisteluprosessia.
Kyläyhteisöllisyyden vahvistaminen: Tarvitsemme lisää kohtaamispaikkoja, kylätaloja ja tapahtumia, jotka tuovat kuntalaisia yhteen ja luovat elinvoimaisia yhteisöjä.
Kunnan pien- ja mikroyrittäjien toimintaa on tuettava lisäämällä heidän näkyvyyttään. Heille tulee tarjota mahdollisuus osallistua Kirkkonummipäiville yhteisellä yrittäjäalueella maksutta tai vaihtoehtoisesti järjestää heille oma tapahtuma, joka nostaa esiin paikallista osaamista ja vahvistaa yrittäjien verkostoitumista.
Haluamme rakentaa Kirkkonummesta kunnan, jossa jokainen voi elää täysipainoista ja aktiivista elämää osana yhteisöä.
Kunta työnantajana – reilu palkkaus ja työolot kaikille
Kirkkonummen on oltava hyvä ja reilu työnantaja, joka arvostaa henkilöstöään ja huolehtii työntekijöiden hyvinvoinnista.
Kunnan työntekijöiden työoloja ja palkkausta on kehitettävä niin, että ne houkuttelevat osaavaa työvoimaa ja tukevat henkilöstön jaksamista.
Naisvaltaisten alojen, kuten varhaiskasvatuksen, palkkoja on parannettava, jotta työvoimapula ei pahene ja työntekijät saavat ansaitsemansa korvauksen. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön palkkausta on kehitettävä, jotta kunta saa täytettyä avoimena olevat tehtävät. Rekrylisää on jatkettava rekrytoinnin tukena.
Riittävät resurssit opetus- ja tukihenkilöstölle estävät työuupumusta ja takaavat laadukkaan opetuksen lapsille ja nuorille. Jotta oppimisen tuki toteutuisi suunnitellusti, tarvitaan kuntaan lisää erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia. Kouluille ja varhaiskasvatukseen tulee varata määrärahoja henkilöstön lisäkoulutukseen. Yksiköillä tulee olla määräysvalta koulutusmäärärahojen käytöstä omien tarpeidensa mukaisesti.
Hyvinvoiva henkilöstö on laadukkaiden palveluiden edellytys – Kirkkonummen on pidettävä työntekijöistään huolta.
Luonto – elinvoimainen ympäristö kaikille
Upea luontomme on monelle syy asua Kirkkonummella. Luonnontilaisia alueita pitää säilyttää, ja lähiluontoa vaalia rakennushankkeita suunnitellessa.
Lähiluonnolla on valtava merkitys ihmisten hyvinvoinnin ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta. Monelle lähiluonto on ainut päivittäinen kosketus luontoon. Kirkkonummella lähiluonto tulee huomioida aina kaavoituksessa ja rakentamisessa.
Suojelu- ja ulkoilualueiden saavutettavuutta on parannettava selkeillä opasteilla Meikon tapaan. Ulkoilualueille tulee suunnitella lisää esteettömiä reittejä. Linlon esteettömien reittien kehittämistä tulee jatkaa. Palvelulinjaliikenne tulee ulottaa ulkoilualueille.
LUMO-ohjelman eli luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet on vietävä käytäntöön aktiivisesti, jotta Kirkkonummen arvokkaat luontoalueet säilyvät myös tuleville sukupolville.
Vieraslajikartoitus tulee toteuttaa koko kunnan alueella. Vieraslajien torjuntaan tulee suhtautua vakavasti. Crowdsorsa-hankkeen lisäksi tulee varata määrärahoja torjunnan hankintaan paikallisilta viheralan yrityksiltä. Maanomistajien tietoisuutta vieraslajien haitoista ja yhteistyötä torjunnassa pitää pyrkiä lisäämään.
Kunnianhimoinen ilmastotyö vaatii sekä päästöjen vähentämistä, että ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin muutoksiin sopeutumista. Viheralueiden määrää rakennetussa ympäristössä tulee lisätä hulevesien hallinnan ja lämpötilan säätelemisen vuoksi. Jo rakennetuille alueille tulee perustaa uusia istutus- ja viheralueita.
Merellinen Kirkkonummi tulee olla tavoitettava kaikille. Kunnan tulee hankkia itselleen rantaviiva-alueita silloin kun niitä esim etuosto-oikeudella on hankittavissa. Alueita tulee kehittää niin, että ne ovat kaikkien kuntalaisten käytössä ja saavutettavissa. Kirkkonummen luontomatkailua tulee aktiivisesti edistää ja selvittää merikylpylän perustamisen mahdollisuutta.
Luonto kuuluu kaikille – pidetään siitä yhdessä huolta!
Stadsplanering – ett trivsamt och tillgängligt Kyrkslätt för alla
Utvecklingen av Kyrkslätt kräver en balanserad och rättvis stadsplanering som tar hänsyn inte bara till invånarna utan också till miljön.
Vi vill:
- Utveckla bostadsområden jämlikt
- Skapa mer mångsidiga boendemöjligheter för äldre
- Förbättra kollektivtrafiken och nätverket för lätt trafik samt utveckla den interna trafiken
- Skapa bättre motions- och fritidsmöjligheter för hundhushåll
- Göra tillgänglighet till en styrande princip i stadsplaneringen
Invånarnas Kyrkslätt – tillgängliga tjänster för alla
Kyrkslätt ska vara en kommun där varje invånare kan leva ett kvalitativt och aktivt liv, oavsett ålder eller bakgrund.
Vi vill:
- Utveckla livskraften i centrum och tätorter samt skapa fler icke-kommersiella utrymmen för invånarna.
- Göra kommunens digitala tjänster mer människovänliga
- Hålla ungdomsutrymmen öppna på kvällarna
- Stöda föreningar och organisationer i deras verksamhet
- Säkerställa tillgänglighet i kommunens beslut, tjänster och miljöer
- Inkludera könskonsekvensbedömning i kommunens beredningsprocess
- Stärka gemenskapen inom byarna.
- Stöda små- och mikroföretagare i kommunen
Kommunen som arbetsgivare – rättvisa löner och arbetsvillkor för alla
Kyrkslätt ska vara en bra och rättvis arbetsgivare som värdesätter sin personal och tar hand om de anställdas välmående.
Vi vill:
- Förbättra arbetsvillkoren och lönerna för kommunens anställda
- Höja lönerna inom kvinnodominerade branscher och fortsätta med rekryteringstillägget
- Säkerställa tillräckliga resurser för undervisnings- och stödpersonal
Naturen – en livskraftig miljö för alla
Den fantastiska naturen är en stor anledning till att många väljer att bo i Kyrkslätt. Naturliga områden måste bevaras, och närnaturen ska värnas vid planering av byggprojekt.
Vi vill:
- Skydda närnaturen i all planläggning och byggande
- Förbättra tillgängligheten till skydds- och friluftsområden
- Förverkliga målen i LUMO-programmet
- Genomföra en kartläggning av invasiva arter i hela kommunen
- Driva ett ambitiöst klimatarbete
- Göra det maritima Kyrkslätt tillgängligt för alla